Search
Close this search box.
Twin Peaks: 8 τραγούδια εμπνευσμένα από το αριστούργημα του David Lynch

Twin Peaks: 8 τραγούδια εμπνευσμένα από το αριστούργημα του David Lynch

Μια ωδή στην επιστροφή του Twin Peaks.
Welcome to Twin Peaks.
Welcome to Twin Peaks.

Diane, 11:30 a.m., February 24th. Entering the town of Twin Peaks, five miles south of the Canadian border, twelve miles west of the state line. I’ve never seen so many trees in my life.

24 Φεβρουαρίου 1990, ο ντετέκτιβ του FBI, Dale Cooper, καταφτάνει για πρώτη φορά στη μικρή πόλη του Twin Peaks’. Η ιστορία είναι πάνω κάτω γνωστή, η Laura Palmer, μια 16χρονη μαθήτρια, βρίσκεται νεκρή και το φαινομενικά ήσυχο χωριό αναστατώνεται. Οι τοπικές αρχές μαζί με τον Dale Cooper ξεκινούν εκτενείς έρευνες για να βρουν τον ένοχο και καταλήγουν να μπλέκουν σε ενός είδους κυνήγι φαντασμάτων.

21 Μαΐου 2017, η ιστορία που μας διηγήθηκαν οι David Lynch και Mark Frost πριν από 26 χρόνια επιστρέφει στις οθόνες μας. Δεν πρόκειται όμως για ένα ακόμα revival, αφού η σειρά έχει γίνει πλέον θρύλος και έχει επηρεάσει την pop κουλτούρα σε τεράστιο βαθμό. Τηλεοπτικά προγράμματα όπως το ‘Lost’, το ‘True Detective’ και το ‘X-Files’ ίσως σήμερα να μην υπήρχαν αν δεν είχε κάνει την αρχή ο Lynch. Εκτός, λοιπόν, της τηλεόρασης η επιδραστικότητα της σειράς που μεσουράνησε στις αρχές των ’90s, άγγιξε και άλλες μορφές τέχνης, όπως η ζωγραφική και η μουσική.

Μέσα στις προηγούμενες δυόμισι δεκαετίες, μουσικοί απ’ όλα τα ιδιώματα εμπνεύστηκαν κομμάτια από τη σειρά είτε χρησιμοποιώντας sample από τους τίτλους αρχής, είτε κάνοντας κάποια αναφορά με τον τίτλο του κομματιού, είτε χρησιμοποιώντας αυτούσιες ατάκες από το Twin Peaks’. Αν έχεις δει τη σειρά, αυτό δεν πρέπει να σου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, αφού αδιαμφισβήτητα έχει στιγματίσει οποιονδήποτε την έχει παρακολουθήσει.


Θυμηθείτε ξανά τo soundtrack που συνοδεύει την σειρά:

Twin Peaks: Soundtrack βγαλμένο από όνειρο ή από εφιάλτη


Σε λίγες ώρες θα ξαναδούμε τους χαρακτήρες που αγαπήσαμε, άλλα και εκείνους που μισήσαμε, να επανέρχονται στην μικρή οθόνη. Θέλοντας να γιορτάσουμε την επιστροφή μιας από τις πιο συναρπαστικές και καλλιτεχνικά άρτιες σειρές σας παρουσιάζουμε οχτώ κομμάτια επηρεασμένα από το έπος που ονομάζεται Twin Peaks’.

Marilyn Manson – Wrapped in Plastic

Εδώ η αναφορά είναι ξεκάθαρη. Στο πρώτο επεισόδιο ο Pete Martell βρίσκει τη Laura νεκρή τυλιγμένη σε πλαστικό και τηλεφωνεί στην αστυνομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «She’s dead, wrapped in plastic!» (και φυσικά η ατάκα την διαβάζεται με αυτή τη φωνή).

Εκτός βέβαια της εν λόγω αναφοράς, στην αρχή του τραγουδιού ακούγονται φωνές και μιξαρισμένες κραυγές από το red room!

Marilyn Manson ~ Wrapped In Plastic

Dødheimsgard – Wrapped in Plastic

Οι black-metallers Dødheimsgard επέλεξαν την ίδια ατάκα, που ακούγεται και κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, σε αυτό το εξαιρετικά μελωδικό instrumental κομμάτι τους. Για την ακρίβεια, στον ίδιο δίσκο (‘Satanic Art‘), υπάρχει και το ‘Traces of Reality’ στο οποίο μπορείτε να ακούσετε και τη φωνή του The Man from Another Place.

Dodheimsgard - Wrapped in plastic

Bastille – Laura Palmer

Περνώντας σε πιο χαρούμενες μελωδίες, το ‘Laura Palmer’, είναι ένα φαινομενικά χορευτικό και ανεβαστικό τραγούδι. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για μια ωδή στο Twin Peaks’, με σκοτεινούς, για τη μελωδία του, στίχους, αφού ο τραγουδιστής των Bastille είναι πολύ μεγάλος fan της σειράς!

Bastille - Laura Palmer

Moby – Go

Ο Moby, ίσως ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν τον θαυμασμό τους στο Twin Peaks’ και στη μουσική του. Τον Νοέμβριο του 1990, κυκλοφόρησε το κομμάτι ‘Go’, το οποίο περιέχει sample από το ‘Laura Palmer’s Theme’. Για την ακρίβεια ο Moby εντυπωσιάστηκε τόσο από τη μουσική της σειράς που πρόσθεσε αργότερα το συγκεκριμένο σημείο αφού η αρχική version του ‘Go’ δεν το συμπεριλάμβανε.

Anthrax – Black Lodge

Η ιστορική metal μπάντα, με το ατμοσφαιρικό ‘Black Lodge’ αναφέρεται στο μεταφυσικό μέρος του «κακού» που υπάρχει στο Ghostwood National Forest του ‘Twin Peaks’. Για τη σύνθεση του εν λόγω κομματιού συνεργάστηκαν με τον Angelo Badalamenti, που έχει επιμεληθεί το soundtrack της σειράς.

Anthrax - Black Lodge

Calf – Are You Laura Palmer? No I’m A Fucking Psychopath

Οι Έλληνες Calf, στην εισαγωγή αυτού του noise-rock κομματιού, χρησιμοποιούν τον διάλογο μεταξύ της Laura, του Dale και του The Man from Another Place, από το όνειρο που βλέπει ο Dale Cooper στο τρίτο επεισόδιο. Στα υπόλοιπα 9,5 λεπτά μας δίνουν την δική τους εκδοχή στην ερώτηση «Are you Laura Palmer?».

Calf - Are You Laura Palmer No I'm A Fucking Psychopath

No-Man – Days in the Trees (Reich)

Ούτε ο Steven Wilson φαίνεται να έμεινε ασυγκίνητος από την επιβλητικότητα του Twin Peaks’! Ο επίλογος του ‘Lovesighs – An Entertainment’, απαρτίζεται από μια πολύ απαλή μελωδία και τη φωνή της Donna Hayward, της κολλητής της Laura Palmer, που εξιστορεί ένα περιστατικό με την Laura και κάτι τύπους στο τοπικό μπαρ.

No-Man - Days In Trees - Reich

UNKLE – Unreal

Κλείνοντας, επιστρέφουμε σε πιο ηλεκτρονικά μονοπάτια και συναντάμε τους Unkle να sample-άρουν μελωδίες από το τελευταίο επεισόδιο του Twin Peaks’. Για τον συγκεκριμένο δίσκο συνεργάστηκε με την μπάντα ο Jason Newsted, ο οποίος επιμελήθηκε το μπάσο και το θέρεμιν.

Οι μέρες έφτασαν, φτιάξτε λοιπόν μια φρέσκια κερασόπιτα, βάλτε ένα φλιτζάνι καφέ («μαύρο όπως τα μεσάνυχτα μιας νύχτας χωρίς φεγγάρι») και ετοιμαστείτε να απολαύσετε την επιστροφή του Twin Peaks’!

Ο Eddie Vedder έγραψε τραγούδι για τη νέα σεζόν του Twin Peaks

Επανακυκλοφορεί το soundtrack του Twin Peaks

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!