Search
Close this search box.
Foo Fighters: Η συναυλία τους στο Ηρώδειο

Foo Fighters: Η συναυλία τους στο Ηρώδειο

Βίντεο και όλα όσα έγιναν στη συναυλία των Foo Fighters στο Ηρώδειο. Η πρώτη συναυλία του συγκροτήματος του Dave Grohl στην Ελλάδα.
Foo Fighters live - Ηρώδειο - Afroditi Zaggana
Foo Fighters live - Ηρώδειο - Afroditi Zaggana

Η συναυλία των Foo Fighters στην Ελλάδα (Ηρώδειο)

Ημερομηνία: Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017.
Τοποθεσία: Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Αν αυτές οι παράμετροι αρκούν από μόνες τους να καταστήσουν μία Δευτεριάτικη νύχτα υπέροχη, τότε μία συναυλία των Foo Fighters είναι αυτός ο παράγοντας που έκανε τη χθεσινή νύχτα αξέχαστη.

Σε έναν χώρο ιστορικής σημασίας, δόθηκε ένα live ιστορικής σημασίας, με τους Foo Fighters να επισκέπτονται τη χώρα μας για πρώτη φορά και να δίνουν τέλος στην αναμονή πολλών χρόνων.

Από νωρίς είχαμε στηθεί στην ουρά, η οποία ξεκινούσε από την πύλη του Ηρώδειου και έφτανε σχεδόν μέχρι το Μετρό Ακρόπολη.

Μπορούσες να νιώσεις τον ενθουσιασμό του κόσμου που περίμενε υπομονετικά, με το μαγικό χαρτάκι ανά χείρας και τη βεβαιότητα ότι αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσει δεν θα είναι μια απλή συναυλία. Άλλωστε, ο τρόπος διεξαγωγής της και το περιορισμένο κοινό που θα είχε, προσέθετε απεριόριστα στο feeling «μοναδικότητας» ως προς τη φύση της.

22 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, ο Dave Grohl και η παρέα του ερχόντουσαν για την παρθενική τους εμφάνιση στη χώρα μας, σε μία νύχτα που τελείωσε με την υπόσχεση ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια.

Αρκετή ώρα μετά, το Ηρώδειο είχε αρχίσει να τιγκάρει. Η ώρα έναρξης ήταν καθορισμένη για τις 20:45, αλλά κόσμος εξακολουθούσε να μπαίνει ακόμα και μετά τις 21:00, με συνέπεια να έχουμε μία σχεδόν μισάωρη καθυστέρηση.

Όλα καλά όμως, γύρω στις 21:15 μας καλωσορίζει στον χώρο ο Chad Smith των Red Hot Chili Peppers (ως παρουσιαστής της εκπομπής για τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκε το live) και ο κόσμος στο κατάμεστο Ηρώδειο παραληρεί, αναμένοντας το «ιστορικό» live που προλόγισε ο Chad.

Η ώρα είχε φτάσει. Ο Grohl εμφανίζεται σόλο στη σκηνή, λούζεται από χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού, ευχαριστεί τους πάντες, δηλώνει κατενθουσιασμένος για το πού βρίσκεται για να παίξει μουσική.

Η συναυλία ξεκινά με το ‘Times Like These’ και η μπάντα εμφανίζεται στη σκηνή ενώ ο Grohl ήδη έχει ξεκινήσει να το ερμηνεύει, καθώς «ταίριαζε γάντι με την περίσταση».

Η ακουστική των προγόνων μας ήταν καταπληκτική, οι Foo Fighters ήταν ορεξάτοι και ο κόσμος από την πρώτη στιγμή όρθιος, σε έναν χώρο για… καθιστούς.

Foo Fighters-Times Like These@Herodeion,Athens,GR,10.07.2017

Από τον Grohl που κοιτούσε ώρες-ώρες σαν χάνος τον χώρο μην πιστεύοντας πού παίζει μουσική, μέχρι όλους εμάς που δεν καταφέραμε να κάτσουμε ήρεμοι ούτε μία στιγμή, η ενέργεια της συναυλίας ήταν κάτι παραπάνω από απερίγραπτη.

Πρώτη φορά παίζω για ένα τείχος από ανθρώπους!

… είπε χαριτολογώντας κάποια στιγμή ο Grohl (δεν σταμάτησε να αλληλεπιδρά με τον κόσμο είτε κάνοντας αστεία, είτε εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του), που είχε μείνει άναυδος με την τεράστια κλίση του θεάτρου

Η συνέχεια της συναυλίας δόθηκε με το ‘All My Life’ και το ‘Learn to Fly’, ώσπου το ‘The Pretender’ για να ξεριζώσει (για πρώτη φορά) τα λαρύγγια μας.

Όπως συνηθίζουν, οι Foo Fighters δεν περιορίστηκαν στην ερμηνεία των κομματιών, αλλά τα εμπλούτιζαν και με διάφορα τζαμαρίσματα, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Grohl είτε αλληλεπιδρούσε με το κοινό, είτε έδινε πάσα σε κάποιο από τα μέλη της μπάντας (κυρίως τον ντράμερ Taylor Hawkins) να σολάρει. Αφού δεν γκρεμίστηκε το Ηρώδειο, όλα καλά.

Foo Fighters-The Pretender@Herodeion,Athens,GR,10.07.2017

Με τον 9ο δίσκο τους να κυκλοφορεί δύο περίπου μήνες μετά το live, ήταν απίθανο να μην ακούσουμε και μερικά από τα νέα κομμάτια της μπάντας. Το ‘La Dee Da’ ήταν το πρώτο απ’ αυτά, ενώ έπαιξαν και το ‘Dirty Water’ αλλά και το υπέροχο, παλιακό ‘Sunday Rain’, στα φωνητικά, μάλιστα, του οποίου βρίσκεται ο Hawkins.

Foo Fighters - Sunday Rain (live in Athens, Odeon of Herodes Atticus)

Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε και το ‘Arrows’ από τον νέο δίσκο, σε παγκόσμια πρώτη όπως μας είπαν.

Από ‘κει και πέρα, το υπόλοιπο setlist ήταν γεμάτο με κομμάτια-σταθμούς της καριέρας τους. ‘Walk’, ‘Best of You’ (τι sing along ήταν αυτό), ‘Arlandria’‘Rope’ (ακόμα δεν μπορώ να μιλήσω από τις κραυγές), ‘Monkey Wrench’

Στο ‘My Hero’ ο Taylor Hawkins έπαιξε ένα απίστευτο drum solo.

Foo Fighters - Monkey Wrench (live in Athens, Odeon of Herodes Atticus) - 10/07/2017

Έπειτα από δύο σχεδόν ώρες, ο Grohl ήταν ακόμα δυναμίτης.

Αστείρευτη ενέργεια αυτός ο άνθρωπος, υπόδειγμα frontman, rockstar παλαιάς κοπής με ψυχή, τα live διαδικαστικού χαρακτήρα δεν έχουν θέση στην ίδια πρόταση μαζί του.

Όπως μας διαβεβαίωσε και ο ίδιος, αν ήταν στο χέρι του θα έπαιζαν για 5 ώρες. Τα χρονοδιαγράμματα, όμως, είναι για να τηρούνται και, όπως μας είπε, δεν θα υπήρχε encore για να καταφέρουν να εξοικονομήσουν όσες περισσότερες στιγμές μπορούσαν πριν τελειώσει ο χρόνος τους.

Έτσι λοιπόν είχε έρθει η ώρα του ‘Run’, του πρώτου και μοναδικού κομματιού που έχει κυκλοφορήσει επίσημα από τον επικείμενο δίσκο τους.

Το ‘Run’ είναι κομματάρα και οι Foo Fighters είναι μπάντα που ξέρει πολύ καλά πώς να το απογειώσει.

Για το τέλος μας φύλαγαν το ‘Everlong’. Με μία παθιασμένη ερμηνεία και ένα κοινό που παραληρούσε παρακολουθώντας εκστασιασμένο μία απ’ τις μεγαλύτερες εν ζωή μπάντες να δίνει μοναδική παράσταση σε έναν χώρο τεράστιας ιστορικής σημασίας, το κλείσιμο δεν μπορούσε να είναι καλύτερο.

Εν μέσω αποθέωσης, οι Foo Fighters αποχώρησαν από τη σκηνή, αφήνοντάς μας την αίσθηση ότι πέρασαμε παρέα ένα μισάωρο, ενώ στην πραγματικότητα είχαν περάσει περισσότερες από δύο ώρες.

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά μέσα στον συνωστισμό, άκουγες αποθεωτικά σχόλια πρωτοφανούς εμπειρίας.

Και η αλήθεια είναι ότι οι πρώτες σκέψεις μετά το «Τι είδαν μόλις τα ματάκια μου;!» ήταν «Γιατί να μην γίνονται και άλλα ανάλογα events σε αυτόν τον καταπληκτικό χώρο;».

Ίσως μετά τους Foo Fighters να γίνει η αρχή, ποτέ δεν ξέρεις. Όσο δύσκολο και αν είναι αυτό από χρηματικής άποψης ή από άποψη περιορισμών/ασφαλείας λόγω της ιστορικότητας του μνημείου.

Αυτό που ξέρω, πάντως, είναι ότι το Ηρώδειο είναι σώο και αβλαβές, ο κόσμος το σεβάστηκε (τουλάχιστον όσο μου επέτρεψε η αντίληψή μου) και η διοργάνωση τσούλησε ομαλά ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Εις το επανιδείν λοιπόν, καταρχάς με τους Foo Fighters σε έναν μεγαλύτερο χώρο και κατά δεύτερον στο Ηρώδειο, με έναν καλλιτέχνη ανάλογου στυλ.

Κλείνουμε με την γλυκύτατη και ντροπαλή Harper Grohl που ανέβηκε στη σκηνή να παίξει ντραμς, με τους FF να τη συνοδεύουν παίζοντας το ‘We Will Rock You’ των Queen.

Η μουσική είναι ένας υπέροχος τρόπος να περάσεις τη ζωή σου. Αυτό που κάνω, είναι το γαμημένο καλύτερο επάγγελμα του κόσμου.

Εσείς όλοι οι γονείς, όταν γυρίσετε από το live, ελπίζω το πρώτο πράγμα που θα κάνετε να είναι το να αγοράσετε ένα μουσικό όργανο στο παιδί σας.

Αν είναι και λίγο τυχεροί, ίσως κάποια στιγμή σας αγοράσει κι ένα γαμημένο σπίτι, όπως έκανα κι εγώ στους δικούς μου! –

Dave Grohl


Επίσημο βίντεο από το live των Foo Fighters στο Ηρώδειο! [vid]


Foo Fighters live Ηρώδειο Ελλάδα
Foo Fighters – Ηρώδειο

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!