Search
Close this search box.
Foo Fighters (1995): Η ευχή και η κατάρα του Kurt Cobain

Foo Fighters (1995): Η ευχή και η κατάρα του Kurt Cobain

Πώς ο Dave Grohl αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του, δημιουργώντας τους Foo Fighters.
Foo Fighters - Foo Fighters / Εξώφυλλο
Foo Fighters - Foo Fighters / Εξώφυλλο

Αφιέρωμα στον πρώτο δίσκο των Foo Fighters

Αρχές Απριλίου του 1994. Ο Kurt Cobain αφαιρεί τη ζωή του, βάζοντας τέλος στην ξέφρενη πορεία του ίδιου και των Nirvana, οι οποίοι ήταν μάλλον το πιο hot όνομα του παγκοσμίου μουσικού στερεώματος εκείνη την εποχή.

Η μπάντα αυτομάτως διαλύεται και οι άλλοι δύο αναγκάζονται να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο, ο οποίος δεν θα ήταν επ’ ουδενί στρωμένος με ροδοπέταλα όπως όταν βρίσκονταν υπό τη σκέπη του μεγαθηρίου που άκουγε στο όνομα Nirvana.

Ολόκληρος ο πλανήτης είναι σοκαρισμένος από την ξαφνική απώλεια, ανάμεσά τους και ο 25χρονος τότε Dave Grohl, ο οποίος, σε αντίθεση με τώρα, αρκετά συνεσταλμένος, κινούταν μουσικά «στη σκιά» του Kurt Cobain, καθήμενος πίσω από τα τύμπανα των Nirvana.

Τεράστια απώλεια για τον ίδιο, που είδε τη Γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του, όχι μόνο λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της καριέρας του, αλλά και λόγω της στενής φιλίας που είχε όλα αυτά τα χρόνια με τον Cobain.

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Grohl, τότε πέρασε ένα έντονο καταθλιπτικό επεισόδιο, δυσκολευόμενος ακόμα και να ακούσει ή να παίξει μουσική.

Σκέφτηκε ακόμα και να παρατήσει τη μουσική του καριέρα, παρόλο που τα πράγματα δεν έμοιαζαν και τόσο δυσοίωνα γι’ αυτόν, μιας και είχε ήδη λάβει προσκλήσεις από μπάντες όπως οι Danzig και οι Tom Petty and the Heartbreakers για να κάτσει πίσω από τα τύμπανά τους.

Η απάντησή του ήταν αρνητική γιατί:

Θα μου θύμιζε τον καιρό που ήμουν στους Nirvana.

Κάθε φορά που θα καθόμουν πίσω από τα ντραμς, θα σκεφτόμουν αυτό. -Dave Grohl

Dave Grohl - Kurt Cobain
Dave Grohl – Kurt Cobain

Πώς να το εξηγήσω. Φαντάσου να φύγει κάποιος δικός σου άνθρωπος, ένας φίλος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου.

Και φαντάσου να μπαίνεις κάθε μέρα στο δωμάτιό του, το οποίο είναι γεμάτο με τα πράγματά του.

Ακριβώς έτσι ένιωθα κι εγώ.

Επειδή η μουσική ήταν ολόκληρος ο κόσμος μου. Μου ήταν δύσκολο ακόμα και το να ακούσω μουσική, οτιδήποτε και αν ήταν αυτό.

Έπρεπε να αποκοπώ.

Όπως μου ήταν αδύνατο και το να παίξω μουσική χωρίς να σκέφτομαι τους Nirvana.

Ακόμα και τώρα σκέφτομαι τους Nirvana Κάθε φορά που παίζω ντραμς. -Dave Grohl

Ο νεαρός, όμως, που καθόταν στωικά πίσω από τα ντραμς των αντιμετωπίζοντας με δέος τον Kurt Cobain, σύντομα θα άνοιγε τα φτερά του…

Λίγο καιρό μετά (4 Ιουνίου), ο Dave Grohl βρίσκεται καλεσμένος στα MTV Movie Awards του 1994 και έπειτα από πρόσκληση του Mike Watt να συμμετάσχει στο άλμπουμ Ball-Hog or Tugboat?, αποφασίζει να βάλει μπροστά το δικό του μουσικό project, το οποίο είχε φανταστεί ως:

Το να ηχογραφήσω τα κομμάτια που είχα γράψει μόνος μου, θα λειτουργούσε ως κάθαρση για εμένα. -Dave Grohl

Κανείς δεν είχε ακούσει τα κομμάτια που συνέθετε μόνος του ο Dave Grohl κατά τα προηγούμενα 4-5 χρόνια.

Νοίκιασε, λοιπόν, για 6 μέρες τα Robert Lang Studios που βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του στο Seattle, έχοντας στο πλάι του τον παραγωγό Barrett Jones (με τον οποίο είχε ξανασυνεργαστεί για το demo ‘Porkcetwatch’ το 1992 υπό το όνομα Late!) και έβαλε πλώρη για το πρώτο του κανονικό άλμπουμ.

Η ιδέα ήταν να παίζει ο ίδιος όλα τα όργανα και να τραγουδάει, αλλά να το κυκλοφορήσει με το όνομα κάποιας μπάντας, προσπαθώντας να αποφύγει μεγάλη έκθεση στη δημοσιότητα.

Οι περισσότεροι στίχοι ήταν προχειρογραμμένοι καθώς γράφτηκαν λίγο πριν ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις του δίσκου, ενώ το όνομα που του ήρθε στο μυαλό ήταν Foo Fighters.

Το σχέδιο ήταν να κοπούν μόνο 100 βινύλια του άλμπουμ.

Στη συνέχεια, έγραψε το άλμπουμ σε 100 κασέτες και άρχισε να το προωθεί:

Το έδινα σε όσους μπορούσα. Ερχόντουσαν παιδιά και μου έλεγαν πως οι Nirvana ήταν η αγαπημένη τους μπάντα.

Τους έλεγα «Εντάξει, πάρε αυτό». -Dave Grohl

Η μουσική του Grohl και των Foo Fighters δεν άργησε να βρει τον δρόμο της.

Ο Eddie Vedder έκανε πρεμιέρα για δύο κομμάτια του σε (πειρατική) ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε εκείνη την περίοδο, ενώ σύντομα η συλλογή των κομματιών τράβηξε το ενδιαφέρον της Capitol Records που δεν άργησε να κλείσει συμφωνία με τον Dave Grohl.

Το project των Foo Fighters είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Το μόνο που χρειαζόταν, ήταν να βρει μέλη για την νέα του μπάντα, ώστε να μπορεί να περιοδεύσει.

Προσέλαβε, λοιπόν, τον μπασίστα Nate Mendel και τον ντράμερ William Goldsmith των προσφάτως διαλυμένων Sunny Day Real Estate, για να ολοκληρώσει το line-up με τον κιθαρίστα Pat Smear, πρώην μέλος των Germs και touring member των Nirvana.

Κάπως έτσι, η πρώτη τους περιοδεία την άνοιξη του 1995 ήταν γεγονός, με τον δίσκο ‘Foo Fighters’ να κυκλοφορεί στις 4 Ιουλίου.

Όσο για το πώς τον υποδέχθηκε ο κόσμος; Η πλειοψηφία των κριτικών ήταν θετική, χωρίς, ωστόσο, ο Grohl να ανακαλύπτει τον τροχό.

Σε αρκετά κομμάτια υπάρχει μία έντονη αίσθηση της προϊστορίας του Dave Grohl στους Nirvana, αλλά, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στο Rolling Stone:

Οι Foo Fighters πάντα έδιναν την αίσθηση της φρεσκάδας. -Dave Grohl

Παρά το ισχυρό σοκ που είχε δεχθεί λίγους μήνες πριν, ο Dave Grohl είχε αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του, είχε γράψει έναν δίσκο ολομόναχος και είχε ξεκινήσει να γιγαντώνει το status του σε μια βιομηχανία όπου λογίζεται πλέον όχι απλά ως ένας εκ των κορυφαίων, αλλά και ως ένας από τους σωτήρες της, ένας απ’ αυτούς που το κρατούν αληθινό και το κράτησαν και κατά τη διάρκεια μιας δεκαπενταετίας στην οποία βίωσε μία «κρίση ταυτότητας».

Ο θάνατος του Kurt Cobain ήταν, τελικά, ευχή και κατάρα για τον Dave Grohl.

Το καλό είναι ότι ξέφυγε από την κατάρα σχετικά γρήγορα και επικεντρώθηκε στη θετική πλευρά των πραγμάτων (όσο θετική θα μπορούσε να είναι αυτή…).

Ένας εγωιστής Grohl θα έλεγε πως το ισοζύγιο ήταν εν τέλει θετικό, αλλά ο ίδιος παραείναι τυπάρα για να σκεφτεί κάτι τέτοιο. Θεωρείται δικαίως «το καλό παιδί της ροκ» και αξίζει το απόλυτο του σεβασμού που υπάρχει προς το πρόσωπό του…

Foo Fighters – Foo Fighters /  Εξώφυλλο

Foo Fighters - Foo Fighters
Foo Fighters – Foo Fighters

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!