Search
Close this search box.
Roger Waters: 10 αποφθέγματά του

Roger Waters: 10 αποφθέγματά του

Αφιέρωμα στον Roger Waters: Κάτι πολύ περισσότερο από απλός μουσικός... Ο Roger Waters δεν ήταν ένας τυπικός «ηγέτης» για την μπάντα του.
Roger Waters
Roger Waters

Roger Waters

Ο Roger Waters δεν ήταν ένας τυπικός «ηγέτης» για την μπάντα του.

Πολλές φορές είναι δύσκολο να ξεκινήσεις από κάπου με σκοπό να ξετυλίξεις το κουβάρι μίας τόσο ισχυρής, επιδραστικής και αναμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας προσωπικότητας, και έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τον μπασίστα, τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργό των Pink Floyd, το άτομο που έβαλε μία τεράστια υπογραφή σε αυτό που πλέον λογίζεται ως κληρονομιά των θρυλικών Βρετανών.

Έχοντας αναλάβει τα ηνία, ως ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, από τότε που αποχώρησε ο Syd Barrett, αποτελούσε σταθερά τον εγκέφαλο πίσω από τη στιχουργική τους, πάντοτε βαθιά ευαισθητοποιημένος αλλά και θαρραλέος να εκφράσει τις πολλές φορές ριζοσπαστικές ιδέες του, με οποιοδήποτε κόστος.

Μην ξεχνάμε ότι, μεταξύ πολλών άλλων, σε αυτόν πιστώνονται οι στίχοι αλλά και η ιδέα για concept album που οδήγησε στο αριστουργηματικό ‘The Dark Side Of The Moon’, αλλά και για τη γενικότερη φιλοσοφία πίσω από τα θέματα που άγγιξαν στη δισκογραφία τους.

Τα πράγματα, βέβαια, στους Pink Floyd, δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελαν οι ίδιοι αλλά και όλος ο μουσικός πλανήτης που έβλεπε μία μπάντα η οποία σε κάθε δίσκο έφτανε τη μουσική στα όριά της, σπρώχνοντάς την σε ανεξερεύνητα μονοπάτια.

Οι εσωτερικές διαμάχες δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους και ο Waters, εν μέρει τυφλωμένος από τις ίδιες του τις φιλοδοξίες αλλά και από την καταιγιστική επιτυχία της μπάντας, όπως και από την πιο έντονη προσωπικότητα σε σχέση με τους David GilmourNick Mason και Richard Wright, είδε τον εαυτό του να τίθεται σιγά-σιγά εκτός μπάντας, έχοντας, όμως, προλάβει να κυκλοφορήσει έναν επί της ουσίας σόλο δίσκο μαζί τους, το ‘The Final Cut’.

Οι κόντρες που διατήρησε για πολλά χρόνια με τους πρώην συμπαίκτες του στους Pink Floyd είναι και ο βασικός λόγος που τον καθιστά μια τόσο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Αμφιλεγόμενη πλην λαμπερή ωστόσο, καθώς το άστρο του Waters δεν έπαψε να λάμπει παρά το πέρασμα των δεκαετιών, με τον ίδιο να είναι διαρκώς στην επικαιρότητα, είτε λόγω της μουσικής του, είτε του έντονου ταπεραμπέντου του που τον «αναγκάζει» να εκφράζει την άποψή έξω απ’ τα δόντια.

Ακτιβιστής, κοινωνικά ευαισθητοποιημένος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης, ο Roger Waters μπορεί πάντα να είχε την ταμπέλα μίας «δύσκολης προσωπικότητας», αλλά είχε και έχει το ανάστημα να μην μασήσει τα λόγια του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα, είτε είναι στα «χωράφια» του είτε όχι.

Σταθερά ασυμβίβαστος, ορκισμένος αιώνιος έφηβος και πλήρως ταυτισμένος με την έννοια του καλλιτέχνη ως αρωγού πολιτισμού, αν ένα πράγμα είναι σίγουρο, αυτό είναι ότι ο Roger Waters έχει επηρεάσει και θα συνεχίζει εσαεί να επηρεάζει προσωπικότητες και τρόπους σκέψης σε όσους επιχειρήσουν να εμβαθύνουν σε όσα έχει γράψει και τραγουδήσει.

Εκεί, άλλωστε, βρίσκεται και το καλλιτεχνικό του μεγαλείο, που είναι δύσκολο να εκφραστεί μέσα σε λίγες αράδες…

Από το ‘The Dark Side Of The Moon’ και τη σύγχρονη ατμόσφαιρα της ανθρώπινης ύπαρξης, μέχρι το ‘Animals’ και τον αριστουργηματικό τρόπο παρουσίασης του πώς είναι δομημένες οι κοινωνίες, το ‘Wish You Were Here’ και τον πιο ωραίο τρόπο να νοσταλγήσεις έναν παλιό φίλο και να τον προτρέψεις να συνέλθει, το ενδοσκοπικό και αλληγορικά θεσπέσιο ‘The Wall’, ή το ‘The Final Cut’ και τα αντιπολεμικά του μηνύματα, είναι πολύ δύσκολο να μην καταλάβεις ότι για έναν καλλιτέχνη σαν και αυτόν, η μουσική είναι κάτι πολύ περισσότερο απλό απλές νότες τοποθετημένες έτσι ώστε να ακούγονται ωραία.

Roger Waters
Roger Waters

Πάμε να γνωρίσουμε λίγο ακόμα τον Roger Waters μέσα από ορισμένες ατάκες που έχει πει στο παρελθόν:

1. Συναγωνίζομαι διαρκώς τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά χάνω.

2. Δεν με φοβίζει τίποτα παρά μόνο η τυφλή αδιαφορία ενός ανελέητου κόσμου, χωρίς συναισθήματα.

3. Πάντα διάβαζα βιβλία και απορούσα πώς κάποιος μπορούσε να γράψει τόσες πολλές λέξεις. Όμως το διαζύγιό μου και το γεγονός ότι μετά ξαναερωτεύτηκα, απελευθέρωσαν τη δυνατότητά μου να γράφω και με άλλους τρόπους πέραν των τραγουδιών.

4. Πιστεύω πως υπάρχουν γεγονότα στη ζωή μου τα οποία βοήθησαν τη δημιουργικότητά μου. Το να σκοτωθεί ο πατέρας σου ας πούμε (σ.σ. έχασε τον πατέρα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – το ‘The Final Cut’ είναι εν μέρει εμπνευσμένο από αυτό το γεγονός) είναι ένα από τα πράγματα που δημιουργούν έμπνευση αν είσαι ένα παιδί που στο μέλλον θα γράψει ποιήματα ή τραγούδια…

5. Είτε γράφεις τραγούδια είτε όχι. Και αν γράφεις τραγούδια, όπως εγώ, υπάρχει μια φυσική θέληση να γράψεις ολόκληρους δίσκους.

6. Κάπως έτσι μπορείς να ελέγξεις έναν πληθυσμό: Κάνοντας τον κόσμο να φοβάται και συγκεκριμενοποιώντας έναν εχθρό.

7. Δεν έχω πρόβλημα με καμία απολύτως ερώτηση.

8. Πάντα παίρνεις το ρίσκο του να σε απορρίψουν. Αν έχεις την υποψία ότι είσαι καλλιτέχνης οποιασδήποτε μορφής, πρέπει να πάρεις το ρίσκο της απόρριψης και του να σε θεωρούν όλοι βλάκα.

9. Το ερώτημα που μου γεννιέται είναι το εξής: Οι σύγχρονες επικοινωνίες που έχουμε θα εξυπηρετήσουν στο να μάθουμε περισσότερα πράγματα και να έρθουμε πιο κοντά μεταξύ μας, ή θα μας «εξαπατήσουν» και θα μας κρατήσουν απόμακρους;

10. Θα μπορούσα να γίνω αρχιτέκτονας, αλλά δεν νομίζω ότι θα ήμουν χαρούμενος με αυτό. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ένα χαζό παιχνίδι απ’ όσο βλέπω.

Roger Waters - Pigs (Three Different Ones) (Live)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!