Search
Close this search box.
Όταν ο Slash έφυγε και επίσημα από τους Guns N’ Roses

Όταν ο Slash έφυγε και επίσημα από τους Guns N’ Roses

Όταν ο Slash έβλεπε την πόρτα της εξόδου από τους Guns N' Roses...
Axl Rose - Slash
Axl Rose - Slash

Ανήμερα του Halloween, ένα fax του Axl Rose φτάνει στα γραφεία του MTV, επισημοποιώντας αυτό που λίγο-πολύ όλοι υποπτεύονταν αλλά δεν ήθελαν να πιστέψουν. Ο Slash βρισκόταν εκτός Guns N’ Roses.

Λιγότερο από μία δεκαετία πριν, το 1987, το ‘Appetite For Destruction’ ήταν αυτό ακριβώς που έλεγε το όνομά του:

Το ορεκτικό για την επικείμενη «καταστροφή»/ισοπέδωση του παγκόσμιου μουσικού γίγνεσθαι από τους Guns N’ Roses που, εν ριπή οφθαλμού, είχαν γίνει μάλλον η πιο δημοφιλής μπάντα του πλανήτη, οργώνοντας τον κόσμο με sold-out συναυλίες, πάντα με το δικό τους, αμίμητο attitude που περιλάμβανε ουκ ολίγες αλητείες, κόντρες, ευτράπελα και άλλα πολλά.

Εκτόξευση ανήκουστη, πρωτοφανής και με μηδαμινές πιθανότητες να επαναληφθεί από άλλους, που κορυφώθηκε με τα ‘Use Your Illusion I’ και ‘Use Your Illusion II’, τα ασύλληπτα νούμερα πωλήσεων και τον παροξυσμό που είχαν δημιουργήσει στις τάξεις των fans τους:


Guns N’ Roses: Flashback στα Use Your Illusion albums


Και αν τα ‘Use Your Illusion I-II’ ήταν η ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού τους οράματος και ταυτόχρονα η κορύφωση μιας ξέφρενης πορείας, ήταν παράλληλα και η πιο ψηλή κορυφή απ’ όπου μπορούσαν να βουτήξουν οδεύοντας ολοταχώς προς το τέλος τους.

Ένα τέλος που μπορεί να μην ήρθε με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αφού συνέχισαν να υφίστανται με τον Axl Rose πλέον ως ιθύνοντα νου της μπάντας, όμως για την πλειοψηφία των θαυμαστών τους οι Gn’R ήταν πλέον μια πρώην μπάντα…

Ο Steven Adler είχε απολυθεί το 1990, ενώ έναν χρόνο αργότερα ο Izzy Stradlin αποφάσιζε να τραβήξει και αυτός τον δικό του δρόμο:

Izzy Stradlin and the Ju Ju Hounds: Το σόλο ντεμπούτο του Izzy Stradlin

Παρά την συμβολή αμφότερων, όμως, στους Guns N’ Roses, το δίδυμο Axl RoseSlash ήταν αυτό που απολάμβανε τη μεγαλύτερη δημοσιότητα, συνεπώς και τη μερίδα του λέοντος στη συνείδηση του κόσμου ως «αυθεντικοί Guns N’ Roses».

Το 1994, τα προβλήματα ξεκινούσαν μετά την απόλυση του Gilby Clarke από την μπάντα, μία απόφαση που φάνηκε πως λαμβάνεται αυτοβούλως από τον Axl Rose, κάτι που ενόχλησε τον Slash.

Μάλιστα, ο Axl επέμενε ο αντικαταστάτης του να είναι ο Paul «Huge» Tobias, αγνοώντας τις ενστάσεις του Slash, ο οποίος αισθανόταν πως δεν ταιριάζει καλλιτεχνικά μαζί του.

Η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο όταν ξαφνικά οι Guns N’ Roses βρέθηκαν να διασκευάζουν το ‘Sympathy For The Devil’ των Rolling Stones για τις ανάγκες της ταινίας ‘Interview With the Vampire’ του 1994, κάτι για το οποίο ο Slash δεν είχε συμφωνήσει.

Οι σχέσεις των μελών ήταν τεταμένες, φουντώνοντας τις φήμες περί αποχώρησής του, χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να επισημοποιείται, καθησυχάζοντας εν μέρει τους θαυμαστές τους.

Constantine - Guns N Roses - Sympathy For The Devil

Όπως αναφέρει, όμως, ο Slash στην βιογραφία του, η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι ήταν το γεγονός ότι ο Axl σχεδίαζε ο Tobias να ακουστεί «πάνω» από την κιθάρα του Slash στη διασκευή.

Αυτό ήταν.

Το να είναι κάποια άλλη κιθάρα πάνω από τη δικιά μου ήταν η μεγαλύτερη ασέβεια, δεν μπορούσα να το ανεχτώ.

-Slash

Μπορεί τελικά ο Slash να έβρισκε καλλιτεχνική διέξοδο στους Slash’s Snakepit, μία μπάντα που ίδρυσε το 1995, όμως οι σχέσεις μεταξύ τους είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Οι διαφορές που τους χώριζαν παρέμεναν άλυτες, η παραγωγικότητά τους είχε επηρεαστεί και είχε φτάσει στο ναδίρ και, έτσι, ο Slash σύντομα θα αποτελούσε παρελθόν, με μια διαδικασία που έγινε «αθόρυβα», μέχρι να το ανακοινώσει ο εμφατικά, με το fax που έστελνε στο MTV στις 31 Οκτωβρίου του 1996.

Εκεί, έγραφε τα εξής:

ΖΩΝΤΑΝΑ! Από το Burning Hills, στην California…

Εξαιτίας υπερβάλλοντα ενθουσιασμού και attitude «DIVE IN AND FIND THE MONKEY» (σ.σ. κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς εννοούσε με αυτό)…

#1. ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί tour από τους Guns N’ Roses.

#2. ΔΕΝ θα φτιαχτεί επίσημο site των Guns N’ Roses.

#3. ΔΕΝ θα βγουν άλλα βίντεο των Guns N’ Roses.

#4. ΔΕΝ θα υπάρξει merchandise από τους Guns N’ Roses.

#5. ΔΕΝ θα υπάρχει fanclub των Guns N’ Roses.

#6. Θα γίνει νέα ηχογράφηση από τους Guns N’ Roses με τουλάχιστον 12 κομμάτια και 3 αυθεντικά B-sides.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν αυτό πάει καλά, θα επαναληφθεί άμεσα.

#7. Παρόλα αυτά******* ο Slash δεν θα έχει καμία περαιτέρω ανάμειξη με τους Guns N’ Roses, καθώς δεν ήταν ενεργός μουσικά με την μπάντα, εκτός από μία ΣΥΝΤΟΜΗ περίοδο όταν κάναμε audition με τον Zakk Wylde και δύο εβδομάδες το φθινόπωρο του 1995.

Ο Slash Είναι ΕΠΙΣΗΜΑ και ΝΟΜΙΜΑ εκτός Guns N’ Roses από τις 31 Δεκεμβρίου του 1995.

***************************************************

Τίποτα από όλα όσα είπα δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΥΣΗ της «ψευτοηθικής ενός μουσικού που δουλεύει στο studio».

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

W. Axl Rose
Big FD Ent., Inc.
Mike «Duff» McKagan

Δείτε το όπως ακριβώς το έγραψε τότε ο Axl στα Αγγλικά εδώ.

Μπορεί η είδηση να μην προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αφού οι φήμες γινόντουσαν όλο και πιο έντονες, αλλά αυτό δεν την απέτρεψε από το να μονοπωλήσει το μουσικό ενδιαφέρον εκείνη τη περίοδο.

Από τη μεριά του, ο Slash απάντησε:

Εγώ και ο Axl δεν μπορούσαμε εδώ και κάποιον καιρό να δούμε τους Guns N’ Roses υπό το ίδιο πρίσμα.

Πρόσφατα προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι εκτός μπάντας.

Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορέσουμε να ξανασυνεργαστούμε εφόσον λύσουμε τις διαφορές μας.

Οι Guns N’ Roses έβγαλαν έναν μόλις δίσκο έκτοτε, ενώ ο Slash ξεκίνησε μια επιτυχημένη και πολύ πλούσια μουσική καριέρα, γεμάτη με τεράστιες συνεργασίες.

Με τα χρόνια, οι σχέσεις των δύο οξύνθηκαν, μέχρι το 2016, όταν και πήραν μία απόφαση για την οποία θα μιλάμε (και θα μιλάνε) για χρόνια, καθώς στέφθηκε από απόλυτη και υπέρ το δέον εμφατική επιτυχία:

Slash και Duff McKagan (είχε φύγει το 1997) επιστρέφουν στην μπάντα και η Not In This Lifetime Tour παίρνει σάρκα και οστά, ο κόσμος το δέχεται με τόσο ενθουσιασμό που τελικά γίνεται η πιο κερδοφόρα περιοδεία της χρονιάς και τα προβλήματα δείχνουν να ανήκουν μια για πάντα στο παρελθόν.

Τι κέρδισαν από όλο αυτό;

Σίγουρα πολλά εκατομμύρια, τα οποία φυσικά αξίζουν και με το παραπάνω, αφού δίνουν shows των 3:30 ωρών, όντας απόλυτα επαγγελματίες, παικτικά και οργανωτικά, σε αντίθεση με το ταραχώδες παρελθόν τους.

Τι έχασαν; Ακόμα περισσότερα, καθώς ήταν η μοναδική μπάντα που είχε καταφέρει να έχει τόσο μεγάλο εκτόπισμα μέσα σε ελάχιστα χρόνια και η συνέχεια της πορείας τους δεν ξέρει κανείς σε πόσο δυσθεώρητα ύψη θα τους είχε φτάσει.

Όπως και να ‘χει, το «ποτέ μη λες ποτέ» επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά και έτσι η απάντηση που είχε δώσει κάποτε ο Axl σχετικά με το αν θα υπήρχε περίπτωση να επανενωθούν, έγινε ο τίτλος της νέας τους περιοδείας…

Ρομαντικό; Ίσως…

Άλλωστε, με μπάντες που έχουν τη δύναμη να συγκινούν τόσο κόσμο κόσμο μετά από τόσες δεκαετίες, αυτές οι «συμπτώσεις» είναι απλά μερικά απ’ τα λιθαράκια που χτίζουν έναν θρύλο…

Axl Rose - Slash (© Tom Sue Yek)
Axl Rose – Slash (© Tom Sue Yek)

Slash: Η ατελείωτη λίστα με τις συνεργασίες του

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!