Search
Close this search box.
Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων (Μέρος Δεύτερο)

Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων (Μέρος Δεύτερο)

10 ακόμα ιστορίες ονομάτων σπουδαίων συγκροτημάτων.
Jack Black @School Of Rock
Jack Black @School Of Rock

Με το πρώτο μέρος του αφιερώματος να αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα άρθρα μας για το 2017, είπαμε να ετοιμάσουμε μία ακόμα δεκάδα στην οποία εξερευνούμε τις ιστορίες πίσω από τα ονόματα κορυφαίων συγκροτημάτων.

Όπως είπαμε και στο πρώτο μέρος:

Η εύρεση του ιδανικού ονόματος -αν αυτό υπάρχει- είναι μία κρίσιμη απόφαση που συνήθως ακολουθεί μία μπάντα για όλη της τη ζωή, άπαξ και καταφέρει να γίνει γνωστή με αυτό.

Καλώς ή κακώς, είναι μία επιλογή που μπορεί να επηρεάσει ή ακόμα και να καθορίσει παράγοντες όπως τη ραδιοφωνική επιτυχία, το λογότυπο της μπάντας ή ακόμα και τον τύπο του ακροατή που θα ανταποκριθεί πρώτος.

Και όταν το όνομα κλειδώσει, πάντα θα επιστρέφει για να ανταμείψει τους εμπνευστές του και να τους υπενθυμίσει πόσο γαμάτοι ακούγονται (Guns N’ Roses, Metallica, Iron Maiden) ή για να τους στοιχειώσει και να τους κάνει να μετανιώσουν που δεν αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο ή δεν χρησιμοποίησαν περισσότερη φαντασία στην αναζήτησή τους (Mumford & Sons, Foo Fighters – κατά δηλώσεις των ίδιων των μελών τους).

Πώς όμως καταλήγει μία μπάντα στο όνομα με το οποίο θα συστηθεί στο κοινό; Μία πραγματική ιστορία, μία εμπειρία από τις πρώτες της ημέρες, μία ατάκα σε μία πρόβα, ένα πρόσωπο, μία ταινία, ένα μυθιστόρημα, ένα ποίημα, ένα όνομα/στίχος/τραγούδι/άλμπουμ άλλου καλλιτέχνη, ένα αρκτικόλεξο, ένα ευφυολόγημα, ένα οξύμωρο ή αλλόκοτο σχήμα, μία πρόταση από τη δισκογραφική εταιρεία ή μία τυχαία αναζήτηση στο λεξικό, είναι πάνω-κάτω μερικές πηγές έμπνευσης για δεκάδες μπάντες που είναι τώρα διάσημες εκεί έξω.

Σε αυτό το δεύτερο μέρος λοιπόν, θα επιστρέψουμε στο παρελθόν και θα θυμηθούμε πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 ακόμα αγαπημένων μπαντών μέσα από πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες, γεγονότα, έννοιες, τραγούδια και άλλους καλλιτέχνες που τα ενέπνευσαν.

Metallica

Metallica… Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα πιο εμβληματικά ονόματα στην ιστορία της μουσικής, ένα όνομα που τόσο λόγω της φύσης του όσο και όλων αυτών που πρεσβεύει, μιλάει για ολόκληρο το είδος. Πώς γεννήθηκε όμως το «Metallica»;

Σύμφωνα με τον Lars Ulrich, η ιδέα ανήκει στον Ron Quintana ο οποίος ήθελε να ξεκινήσει ένα περιοδικό και ρώτησε τον Lars ποιο από τα δύο παρακάτω ονόματα θα έπρεπε να επιλέξει για το εγχείρημά του:

Μου είπε ότι ήθελε να ξεκινήσει το δικό του περιοδικό, τύπου fanzine, σαν ένα hard rock περιοδικό, όπου θα έγραφε για όλα τα αγαπημένα του συγκροτήματα. Και με ρώτησε αν ήταν καλύτερο να το ονομάσει Metallica ή Metal Mania. Οπότε του πρότεινα να το ονομάσει Metal Mania.

Φυσικά ο Lars δεν άφησε το «Metallica» να πάει χαμένο, και η ιστορία της μπάντας είχε ήδη αρχίσει να γράφεται…

Δείτε εδώ αναλυτικότερα: Πώς πήραν το όνομά τους οι Metallica

Metallica: Halo On Fire (Official Music Video)


Alice in Chains

Επίσης εξαιρετικό όνομα, ένα από αυτά που δεν τα ξεχνάς ποτέ… Προέκυψε από τους «Alice N’ Chains» το όνομα της προγενέστερης glam metal μπάντας του Layne Staley, οι οποίοι έδιναν heavy metal συναυλίες στο Seattle, ντυμένοι ως γυναίκες.

Ο μπασίστας τους, Johnny Bacolas, έριξε περισσότερο φως στη γέννηση του ονόματος, σε δήλωσή του στο βιβλίο ‘Everybody Loves Our Town: An Oral History of Grunge’.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βρισκόταν στο backstage ενός πάρτυ στο Seattle μαζί με τον Russ Klatt, όταν άκουσαν έναν υπάλληλο να λέει: «Καλωσήρθατε στην Wonderland!». Οι δυο τους αμέσως παραλλήλισαν το πάρτυ με την ‘Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων’ (Alice In Wonderland)… και η ιδέα δεν άργησε να έρθει: «Τι λες για το Alice N’ Chains;

Φαντάσου το με αλυσίδες, χειροπέδες και τέτοια πράγματα…».

Λίγο μετά τη διάλυση της μπάντας, ο Layne Staley ζήτησε και πήρε την άδεια από τους πρώην bandmates του για να ονομάσει το νέο του συγκρότημα με τον Jerry Cantrell, Alice in Chains.

Alice In Chains - Rooster (Official HD Video)


Queens of the Stone Age

«Η ροκ θα πρέπει να είναι αρκετά heavy για τα αγόρια και αρκετά γλυκιά για τα κορίτσια…». Κάπως έτσι εξηγεί η μπάντα την επινόηση του ονόματός της. «Το “Kings…” θα ήταν υπερβολικά macho και κλισέ…», προσθέτουν. Και δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε.

Queens Of The Stone Age - I Sat By The Ocean (Live on Letterman)


Genesis

Οι πρωτοπόροι της progressive rock θα πρέπει να ευχαριστούν τον πρώτο τους manager, Jonathan King, όχι μόνο γιατί τους ανακάλυψε όταν ήταν ακόμα άγνωστοι πιτσιρικάδες, αλλά και γιατί επινόησε το όνομά τους.

Μάλιστα, στην αρχή ο King ήθελε η μπάντα να ονομαστεί Gabriel’s Angels (άουτς…), ως αναφορά στον Peter Gabriel, αλλά ευτυχώς κατέληξε στο Genesis το οποίο έφερε μία βιβλική αύρα και έμοιαζε τέλειο για να εκφράσει τη γέννηση ενός νέου ήχου.

Genesis - Land Of Confusion (Official Music Video)


Iron Maiden

Χριστούγεννα του 1975 και ο Steve Harris, έχοντας αφήσει τους Smiler, ξεκινάει ένα μεγάλο heavy metal ταξίδι, βαφτίζοντας τη νέα του μπάντα του «Iron Maiden».

Η επιφοίτηση για αυτό το συναρπαστικό μέταλ όνομα ήταν τυχαία, αφού βλέποντας την ταινία ‘The Man in Τhe Iron Mask’ (1939) η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alexandre Dumas, του ήρθε στο μυαλό η Iron Maiden (Σιδηρά Κόρη), το φρικιαστικό όργανο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα για το οποίο μάλιστα κάνει λόγο η μπάντα στο ομώνυμο τραγούδι της:

See the blood begin to flow as it falls upon the floor.
Iron Maiden can’t be fought, Iron Maiden can’t be sought.


Cream

Αγγλία, 1966. Οι Eric Clapton, Jack Bruce και Ginger Baker σχηματίζουν αυτό που αργότερα θα έμενε στην ιστορία της μουσικής ως «το πρώτο επιτυχημένο supergroup». Όπως αποδείχτηκε, το τρίο γνώριζε εξ αρχής ότι αποτελούσε την… αφρόκρεμα της βρετανικής blues rock εκείνη την περίοδο, κάτι που αποφάσισε να δηλώσει και στο όνομά του.

Sunshine Of Your Love


Black Rebel Motorcycle Club

Η ταινία του 1953 με τίτλο ‘The Wild One’ (Ο Ατίθασος) πιθανόν αποτέλεσε έμπνευση για δύο μπάντες πολύ διαφορετικού στυλ και πολύ διαφορετικών εποχών, αφού υπάρχει μία εκδοχή που θέλει τους Beatles να δανείζονται το όνομά τους από τη συμμορία «The Beetles» που παρουσιάζεται στην ταινία.

Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι οι Black Rebel Motorcycle Club πήραν το όνομά τους από την αντίπαλη συμμορία της ταινίας, τους Black Rebels Motorcycle Club με αρχηγό τον Marlon Brando. Μάλιστα, αρχικά το συγκρότημα ονομάστηκε «The Other Gang» το οποίο εγκαταλείφθηκε γρήγορα επειδή δεν βρήκε απήχηση.

BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB - "Beat The Devils Tattoo" (Official Music Video)


Judas Priest

Για την ονομασία των Judas Priest ευθύνονται δύο πρώην, ιδρυτικά μέλη της μπάντας, ο μπασίστας Bruno Stapenhill και ο vocalist, Al Atkins.

Τι σχέση έχει όμως ο… Bob Dylan με μία βρετανική heavy metal μπάντα; Όπως έχει δηλώσει ο Stapenhill:

Θυμάμαι να ακούω το ‘The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest’ του Bob Dylan και να λέω στον Al «Πώς το βρίσκεις αυτό για όνομα;». Αν και ποτέ δεν του άρεσε ο Bob Dylan, είπε: «Νομίζω ότι είναι ένα σπουδαίο όνομα…».

Judas Priest - Lightning Strike (Official Video)


Fleetwood Mac

Στην περίπτωση των ιστορικών Fleetwood Mac, έχουμε την κλασική συνταγή της συνένωσης ονομάτων των μελών της μπάντας.

Ο ιδρυτής τους και κιθαρίστας, Peter Green, θέλησε να «καλοπιάσει» τον ντράμερ Mick Fleetwood και τον μπασίστα John McVie, φτιάχνοντας το όνομα Fleetwood Mac, με σκοπό να κρατήσει και τους δύο στην μπάντα. Τελικά τα κατάφερε, αφού οι δύο μουσικοί αποτελούν τα μοναδικά απαράλλαχτα μέλη του συγκροτήματος από την ίδρυσή τους τη δεκαετία του ’60 έως και σήμερα.


Green Day

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Η ιστορία έχει πως όταν οι Billie Joe Armstrong και Mike Dirnt αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να ακολουθήσουν το όνειρό τους στη μουσική, ο διευθυντής του σχολείου τους είπε πως αυτό θα ήταν καταστροφικό: «a green day in hell».

Το «Green Day», το οποίο στην καθομιλουμένη μεταφράζεται ως «μέρα με πολλή… μαριχουάνα», έμεινε μαζί τους και αποφάσισαν τελικά να μετονομαστούν έτσι από το αρχικό «Sweet Children», τόσο ως… φόρο τιμής στην κάνναβη αλλά και γιατί ήθελαν να αποφύγουν τη σύγχυση με τους Sweet Baby, μία άλλη τοπική μπάντα.

Green Day - Jesus Of Suburbia (Short Version) [Official Music Video]

Για τις ιστορίες ονομασίας των Guns N’ Roses, AC/DC, Pink Floyd, System of a Down και έξι ακόμα σπουδαίων μπαντών, μπορείτε να θυμηθείτε εδώ το πρώτο μέρος:

Part I: Πώς προέκυψαν τα ονόματα 10 μεγάλων συγκροτημάτων

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!