Search
Close this search box.
Bon Jovi: 10 κορυφαία τραγούδια τους

Bon Jovi: 10 κορυφαία τραγούδια τους

Ένα αφιέρωμα σε μερικά από τα κορυφαία κομμάτια των Bon Jovi.
Jon Bon Jovi
Jon Bon Jovi

Είναι ένα μικρό θαύμα το γεγονός ότι οι Bon Jovi βρίσκονται μέχρι και σήμερα στο προσκήνιο.

Σίγουρα δεν έχουν την ίδια δημοτικότητα που είχαν μέχρι και τα μέσα των 2000’s, και είναι ξεκάθαρο πως τα άλμπουμ τους έχουν σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό να προκαλούν τον οποιοδήποτε αντίκτυπο, με έναν μαγικό τρόπο όμως (ή με πολύ καλό management) έχουν κατορθώσει να γεμίζουν όχι clubs, αλλά στάδια ολόκληρα και κάθε περιοδεία τους μπαίνει στο Top 10 των πιο κερδοφόρων.

Ξεκίνησαν μια μέρα σαν σήμερα το 1983 όταν πρωτοσυστήθηκαν στον κόσμο με το «Bon Jovi», όνομα τόσο του συγκροτήματος όσο και του εμβληματικού τραγουδιστή τους και, παρά την αρχική, χλιαρή αντίδραση των υπόλοιπων μελών στο άκουσμά του, είναι αρκετές φορές καλύτερο από το «Johnny Electric», την τότε εναλλακτική.

Το μεγάλο μπαμ έγινε το 1986, τρία χρόνια μετά από το ομώνυμο ντεμπούτο τους, όταν και κυκλοφόρησε το ‘Slippery When Wet’, ένας δίσκος-ορόσημο για την δεκαετία του ’80, γεμάτος με σκληρές αλλά «καθαρές» κιθάρες, πολλή τρίχα, πολύ ιδρώτα, ρεφρέν που λίγα μόλις χρόνια αργότερα ούτε ο ίδιος ο δημιουργός τους δεν μπορούσε να αντέξει, γενικώς υπέροχα πράγματα.

Το 1988 οι Bon Jovi απέδειξαν πως αυτή η δεκαετία τους άνηκε με το ‘New Jersey’, ενώ αποδείχτηκαν ικανοί να αντέξουν και την μουσικο-κοινωνική αλλαγή που έφεραν τα ’90s, μιας και με τα ‘Keep the Faith’ (1992) και ‘These Days’ (1995), με διαφορά η πιο ώριμη φάση της μπάντας, στάθηκαν πάνω από την επιφάνεια, και με κουρεμένο μαλλί.

Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί, μιας και με τον ερχομό του 21ου αιώνα αποφάσισαν πως δεν ήταν ακόμα έτοιμοι να πιάσουν σκόνη οπότε δημιούργησαν ένα ‘It’s My Life’ (μέρος του πολύ συμπαθητικού ‘Crush’) το οποίο έγινε ύμνος από τους λίγους και διατήρησε ζωντανό το όνομα Bon Jovi.

Το ‘Have A Nice Day’ του 2005 ήταν μάλλον η τελευταία πολύ σημαντική στιγμή του συγκροτήματος που φυσικά και δεν έχει εξαφανιστεί.

Το 2018 ο κόσμος ακούει τους νέους Bon Jovi, δεν ξέρω ποιοι, αλλά ξέρω πως συμβαίνει (μάλλον επειδή είμαι ένας από αυτούς). Κάπου μέσα σε όλα αυτά, το 2011 είχαν επισκεφθεί για πρώτη (και τελευταία μέχρι σήμερα) φορά την χώρα μας, σε μία υπέροχη συναυλία στο Ο.Α.Κ.Α..

Οι Bon Jovi απαρτίζονται (το αρχικό σχήμα τουλάχιστον) από τους Jon Bon Jovi (φωνή, περιστασιακά κιθάρα), Dave Sabo (για μικρό χρονικό διάστημα), Richie Sambora (κιθάρα, περιστασιακά φωνή), Alec John Such (μπάσο), David Bryan (πλήκτρα) και Tico Torres (ντραμς).

Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές, με σημαντικότερη την αποχώρηση του Sambora τον οποίο αντικατέστησε ο ελληνικής καταγωγής Phil X, ενώ και ο Hugh McDonald ο οποίος βρίσκεται ανεπίσημα στο συγκρότημα από το 1994, «αναγνωρίστηκε» το 2016.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν αυτήν την χαρούμενη περίσταση, την επέτειο της ίδρυσης των Bon Jovi, με 10 από τα καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος:

 1. Runaway

Ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι πρώτο εκτός του… πρώτου;

Το ‘Runaway’ ήταν το τραγούδι που δεν έβαλε ακριβώς τους Bon Jovi στον χάρτη, αλλά τους δημιούργησε έναν μικρό χώρο για να τον γεμίσουν τρία χρόνια αργότερα, ενώ τους άνοιξε και τις πόρτες για να γίνουν support συγκροτημάτων όπως οι Scorpions και οι Kiss.

Η εισαγωγή του Bryan είναι από αυτές τις instant classic, με τους στίχους να μιλούν για απόδραση ή φυγή, ένα από τα αγαπημένα θέματα τόσο του Jon Bon Jovi αλλά και ενός άλλου, γεννημένου στο New Jersey, του Bruce Springsteen.

Bon Jovi - Runaway (Official Music Video)


 2. Livin’ On A Prayer

Είναι λίγο δύσκολο να επιλέξεις κανείς *το* τραγούδι από το ‘Slippery When Wet’, μιλάμε για μια συλλογή φοβερών τραγουδιών, μία από αυτές τις σπάνιες προσπάθειες που καταλήγουν σχεδόν αναπόφευκτα ιστορικές.

‘You Give Love A Bad Name’, ‘Wanted Dead Or Alive’, ‘Raise Your Hands’, οχτώ εβδομάδες στην νούμερο 1 θέση των charts του Billboard…

Το ‘Livin’ on a Prayer όμως ήταν το τελευταίο τραγούδι από εκείνη την αξέχαστη νύχτα της 20ης Ιουλίου του 2011, δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάτι διαφορετικό.

Bon Jovi - Livin' On A Prayer


3. Wild Is The Wind

Λοιπόν, επειδή το κόβω πως οι επιλογές γενικώς θα είναι κάπως safe, ας κάνω την μικρή επανάστασή μου εδώ πέρα, στο νούμερο 3, γιατί όχι εξάλλου;

Το ‘Wild Is The Wind’ έρχεται από το ‘New Jersey’, το άλμπουμ γνωστό και ως «Δεν είμαστε one hit wonders» και έκανε αρκετά καλά την δουλειά του μιας και έφερε μαζί του τραγούδια σαν τα ‘Born To Be My Baby’, ‘Bad Medicine’‘Blood On Blood’,

Καταλήγω σε αυτό ίσως επειδή είναι ένα πραγματικά πανέμορφο τραγούδι, ίσως κιόλας διότι μοιράζεται τον ίδιο τίτλο με ένα από τα καλύτερα τραγούδια του David Bowie και αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να αναφέρω τον Bowie σε μια λίστα με τα καλύτερα τραγούδια των Bon Jovi.

Ένα από τα δύο τέλος πάντων…


4. Keep The Faith

Πάνε τα ’80s, πάνε τα μαλλιά, πάνε τα δερμάτινα, πάνε όλα, παραμένει όμως η ικανότητα των Bon Jovi να γράφουν δυνατές επιτυχίες.

Η είσοδός τους στη νέα δεκαετία είναι εντυπωσιακή με διαφορετικό ήχο, στίχους που φεύγουν από τις εφηβικές ανησυχίες για εφήμερους έρωτες και φιλίες (εν μέρει τουλάχιστον) και να επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικής φύσεως, αγάπη, πίστη, φτώχεια, το ‘Keep The Faith’ ήταν η απάντηση στην ερώτηση:

«Μπορούν οι Bon Jovi να αντέξουν την αλλαγή;», και ήταν μια απάντηση εκκωφαντική.

Ακόμα κι αν το CNN προτιμούσε να ασχολείται με το νέο κούρεμα του Jon.

Bon Jovi - Keep The Faith (Official Music Video)


5. Always

Λοιπόν, οι Bon Jovi τότε ήταν ένα συγκρότημα που έγραφε επιτυχίες ακόμα και στα συμπληρωματικά τραγούδια-δολώματα των Greatest Hits άλμπουμ.

Κυκλοφόρησαν το δικό τους το 1994 με τίτλο ‘Cross Road’, και έγραψαν δύο νέα τραγούδια γι’αυτό, το ‘Someday I’ll Be Saturday Night’, δυνατή επιτυχία, μα δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγάπη που έχει δεχτεί το ‘Always’.

Κάπου, κάποτε είχα διαβάσει πως για κάποιον αυτό το τραγούδι ήταν που έκανε και επίσημα τους Bon Jovi «φλώρους» και ίσως και να ισχύει, αλλά η ιστορία γράφτηκε και θα ήθελα να εκφράσω θερμά μου συλλυπητήρια σε όποιον έχει επιχειρήσει να φωνάξει το ρεφρέν αυτού του κομματιού.

Δεν γίνεται παιδιά, μέχρι και ο Jon Bon Jovi τα έχει παρατήσει…

Bon Jovi - Always (Official Music Video)


6. Something To Believe In

Δεν ξέρω τι παίχτηκε εκεί στα μέσα των ’90s αλλά οι Bon Jovi το πήραν αρκετά στα σοβαρά το θέμα. Ήταν οργισμένοι για κάποιον λόγο, φαινόταν από τα λόγια μέχρι και τις θυελλώδεις κιθάρες, ο κόσμος ήταν σκατά και το ήξεραν οπότε έπρεπε κάτι να γίνει γι’αυτό.

Έτσι έγραψαν το ‘These Days’, ένα άλμπουμ γεμάτο θλίψη και προδοσία, με τον Jon να φτάνει σε σημείο να τα βάλει μέχρι και με τον Θεό, και υπάρχουν μερικά πραγματικά διαμάντια εκεί μέσα.

Το ομότιτλο τραγούδι είναι θαυμάσιο ενώ τα ‘This Ain’t A Love Song’ και ‘Diamond Ring’ βρίσκουν το συγκρότημα να γράφει σχεδόν αντί-ερωτικά τραγούδια ή ερωτικά αλλά με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Μα υπάρχουν και τραγούδια σαν το ‘Lie To Me’ ή το ‘(It’s Hard) Letting You Go’ όπου οι Jovi αποκαλύπτουν την πιο ευάλωτη πλευρά τους.

Τέλος πάντων, το καλύτερο απ’ όλα είναι το συνταρακτικό ‘Something To Believe In’ το οποίο σε έναν πιο δίκαιο κόσμο θα ήταν μία από τις τεράστιες επιτυχίες του συγκροτήματος και θα έκλεινε κάθε συναυλία τους.

Something To Believe In


7. It’s My Life

Ξέρω, ξέρω, φοβερή έκπληξη, αλλά αλήθεια τώρα, θα μπορούσε να υπάρξει άλλη επιλογή; Σε ένα παράλληλο σύμπαν οι Bon Jovi συνέχισαν τον πιο μπλουζ δρόμο του ‘These Days’ και ίσως κέρδισαν και τους κριτικούς εν τέλει.

Σε αυτόν τον κόσμο όμως μπήκαν στον 21ο αιώνα με μία έκρηξη και μία ηχηρή δήλωση.

Όποιος έχει πάει γήπεδο έστω και μια φορά θα το ξέρει αυτό το κομμάτι, όποιος έχει ανοίξει ραδιόφωνο για λίγη ώρα στη ζωή του πιθανότατα θα γνωρίζει με ποιον τρόπο έκανε τα πράγματα ο Frankie, όποιος γενικά έχει ακούσει μουσική θα ξέρει τι ακολουθεί μετά το αρχικό voice box του Sambora.

Δεν χρειάζονται άλλα λόγια.

Bon Jovi - It's My Life (Official Music Video)


8. Misunderstood

Νόμιζες πως θα πηδήξω κατευθείαν στο ‘Have A Nice Day’, έτσι; Αμ δε, θα φτάσουμε όμως κι εκεί.

Προς το παρόν κάνουμε μία στάση στην αγνή ποπ-ροκ χαρά του ‘Misunderstood’ το οποίο έρχεται από το ‘Bounce’ (2002).

Το άλμπουμ-απάντηση των Jovi για την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και ξέρω τι θα σκεφτείς, πώς κολλάει ένα τραγούδι σαν το ‘Misunderstood’ σε ένα τέτοιο άλμπουμ;

Ε, δεν κολλάει αλλά δεν πειράζει κιόλας. Μην τους παρεξηγείς…

Bon Jovi - Misunderstood (Official Music Video)


9. Have A Nice Day

Φτάσαμε κι εδώ, στο τελευταίο μεγάλο single του συγκροτήματος το οποίο βρίσκει πάλι τους Jovi θυμωμένους, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο που ήταν το 1995, είναι λίγο πιο ποπ θυμός αυτός, αυτός που θες να το παίξεις πολύ εκνευρισμένος αλλά είσαι και έτοιμος να σκάσεις το γέλιο σου.

Ο ίδιος ο Sambora για να περιγράψει το τραγούδι (και το άλμπουμ) απλώς ύψωσε το μεσαίο του δάχτυλο στην κάμερα.

Ο ομότιτλος δίσκος πάντως έχει ορισμένα αρκετά όμορφα τραγούδια σαν το ‘I Want To Be Loved’ ή το ‘Novocaine’, ενώ αξίζει αναφορά το ‘Who Says You Can’t Go Home’ το οποίο τραγούδησαν μαζί με την Jennifer Nettles και ανέδειξε τους Jovi ως το πρώτο ροκ συγκρότημα που καπάρωσε την νούμερο 1 θέση στα country charts.

Bon Jovi - Have A Nice Day


10. Whole Lot Of Leavin’

Κάτι που μας οδηγεί απευθείας στο τελευταίο κομμάτι της λίστας και, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα από τα τελευταία πραγματικά όμορφα τραγούδια του συγκροτήματος.

Μπορεί να συνεχίζω να τους ακούω επειδή οι εφηβικές μουσικές αγάπες σπανίως ξεπερνιούνται εντελώς, δύσκολα όμως θα μπορούσα να βάλω σε ένα τοπ 10 κάποιο τραγούδι από τα επόμενα άλμπουμ.

Το συγκεκριμένο πάντως μιλάει για την απώλεια σε μια εποχή που τα μέλη του συγκροτήματος την βίωναν με διάφορους τρόπους, είτε θανάτους, είτε διαζύγια, και είναι υποθέτω μια προσπάθεια κάθαρσης για τους ίδιους. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στο ίδιο το τραγούδι.

Bon Jovi - Whole Lot Of Leavin'

Φτάνοντας στο τέλος της λίστας, οι Bon Jovi δεν έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν δίσκους ή να παίζουν συναυλίες μπροστά από εκατομμύρια φάτσες (τις ροκάρουν όλες εξάλλου) και μπορεί να βρει κανείς αξιόλογες προσπάθειες και στα επόμενα άλμπουμ. Αλλά είναι ασφαλές να πούμε πως οι δόξες τους έχουν περάσει εδώ και καιρό.

Ποτέ δεν ήταν οι αγαπημένοι των κριτικών, όπως όμως δήλωσε ο Jon Bon Jovi στο κλείσιμο της μαγνητοσκόπησης των ιστορικών συναυλιών στο Wembley το 1995, εξαρχής όλα είχαν να κάνουν με τους ανθρώπους, με τους «Tommy και Gina» αυτού του κόσμου που αν απλώς κρατήσουν ο ένας το χέρι του άλλου, ίσως και να τα καταφέρουν…


Jon Bon Jovi: «Γράφοντας ένα τραγούδι είναι σαν να πλησιάζεις την αθανασία»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!