Search
Close this search box.
Ο Serj Tankian παραδέχεται πως ευθύνεται για το hiatus των SOAD και εξηγεί

Ο Serj Tankian παραδέχεται πως ευθύνεται για το hiatus των SOAD και εξηγεί

«Θερμαίνεται» το κλίμα στους System of a Down.
System of a Down - B.Y.O.B.
System of a Down

13 ολόκληρα χρόνια μετά από τα ‘Mezmerize’ και ‘Hypnotize’ που μέχρι στιγμής αποτελούν τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές των System of a Down, οι συζητήσεις ως προς την πιθανότητα κυκλοφορίας νέου υλικού συνεχίζονται, όχι όμως προς την κατεύθυνση που θα ήθελαν οι θαυμαστές τους.

Έπειτα από σειρά δηλώσεων των μελών τους ότι δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί σύντομα, τις τελευταίες μέρες υπάρχουν δηλώσεις από τους Daron Malakian και Serj Tankian σχετικά με το ποιος «ευθύνεται» για το hiatus της μπάντας και τη μη κυκλοφορία νέου υλικού.

Έτσι, ο Daron Malakian, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Kerrang! δήλωσε αυτά που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, «δείχνοντας» τον Tankian ως βασικό υπεύθυνο για την παρούσα κατάσταση:

Όταν είναι να γράψουμε ένα καινούριο άλμπουμ, αυτό πρέπει να γίνει με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Μερικοί από εμάς είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε, όμως κάποιος από την μπάντα δεν το θέλει. Αυτό είναι το θέμα.

Έχω υλικό για νέο άλμπουμ με τους System of a Down. Αυτή τη στιγμή, αν ήμασταν όλοι πρόθυμοι, θα γράφαμε καινούριο άλμπουμ. Αν εξαρτώταν από εμένα, οι SOAD δεν θα είχαν κάνει ποτέ hiatus.

Στη συνέχεια, αφού διευκρίνισε πως οι διαφορές του με τον Tankian είναι μόνο δημιουργικές, συνέχισε με μία δήλωση που προκάλεσε έντονη συζήτηση:

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ο Serj δεν ήθελε να κάνουμε καν τα ‘Mezmerize’ και ‘Hypnotize’. Τον ικετεύαμε. Ένιωθε εκτός από τότε.

Η απάντηση του Serj Tankian δεν άργησε να έρθει. Μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, ο πολυσχιδής καλλιτέχνης σε νέα συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι αυτός ευθύνεται για την παρούσα κατάσταση των System of a Down και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν εκεί.

Ας δούμε τι είπε:

Είναι αλήθεια πως εγώ είμαι αυτός που ευθύνεται για το hiatus των System of a Down το 2006. Όλοι οι υπόλοιποι ήθελαν να συνεχίσουμε το ίδιο μοτίβο – να κάνουμε περιοδείες και να γράφουμε δίσκους. Εγώ δεν ήθελα. Γιατί; Για διάφορους λόγους.

1. Το καλλιτεχνικό κομμάτι: Πάντα πίστευα ότι το να κάνεις το ίδιο πράγμα με τους ίδιους ανθρώπους οδηγεί σε καλλιτεχνικό αδιέξοδο, ακόμα και για μία μπάντα όπως εμείς. Εκείνο τον καιρό αισθανόμουν πως ήθελα λίγο χρόνο να κάνω κάτι δικό μου.

2. Ισονομία: Όταν ξεκινούσαμε, όλοι ήμασταν ίσοι, δημιουργικά και οικονομικά. Τον καιρό όμως που κάναμε τα ‘Mezmerize’ και ‘Hypnotize’ ήμασταν εκ διαμέτρου αντίθετοι με τον Daron, ο οποίος ήλεγχε τη δημιουργική διαδικασία και ήθελε να είναι ο μόνος που ασχολείται με τον Τύπο.

3. Ήθελα να φύγω από την μπάντα πριν από τα ‘Mezmerize’ και ‘Hypnotize’ για αυτούς τους λόγους. Γι’ αυτό δεν νιώθω τόσο «κοντά» με αυτά τα τραγούδια. Ό,τι τραγούδι έφερνα εγώ το απέρριπταν και για αυτό ευθύνεται και η παθητικότητά μου εκείνη την εποχή.

Ο καιρός πέρασε, ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Η σόλο καριέρα μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμουν, στιχουργικά και συνθετικά, για να επιστρέψω στους SOAD, από διαφορετική θέση πλέον, και απλά να κάνουμε περιοδεία και να απολαύσουμε ο ένας την παρέα του άλλου, όπως και κάνουμε…

Ήξερα πως θέλουν να γράψουμε άλλον έναν δίσκο αλλά, δεδομένου του παρελθόντος, ήμουν διστακτικός.

[…]

Μετά από πολλή σκέψη, πριν από περίπου 2 χρόνια, πήγα στα παιδιά με μία πρόταση για να προχωρήσουμε ως μπάντα. Ήθελα να επανορθώσουμε για τα λάθη του παρελθόντος και να βρούμε έναν τρόπο να είμαστε χαρούμενοι και να προχωρήσουμε. Οπότε, πρότεινα τα εξής:

1. Ισότητα στο δημιουργικό κομμάτι: Εκείνη την εποχή είχα ήδη κυκλοφορήσει 5 δίσκους, είχα γίνει καλύτερος δημιουργικά, και ο Daron είχε γίνει ακόμα καλύτερος στιχουργικά. Είπα να φέρουμε 6 τραγούδια που αρέσουν σε όλους και να τα δουλέψουμε όλοι μαζί.

2. Οικονομική ισότητα: Προσωπικά πιστεύω πως μία μπάντα είναι ένας “συνεταιρισμός” που πρέπει να διακατέχεται από ισότητα, φυσικά και στο οικονομικό κομμάτι.

3. Όποιος έχει γράψει το τραγούδι, αυτός είναι υπεύθυνος να πάρει τις τελικές αποφάσεις, αφού έχει εξαντλήσει όλες τις ιδέες που προέκυψαν από όλα τα μέλη της μπάντας.

Το λέω αυτό επειδή στο παρελθόν, κάποια τραγούδι που είχα φέρει εγώ, μετατρεπόταν σε κάτι τελείως διαφορετικό που εμένα προσωπικά δεν μου άρεσε και τελικά το απέρριπτα ο ίδιος.

4. Να γράψουμε έναν δίσκο με ένα concept ή ένα θέμα, ώστε να είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός δίσκος. Να είναι μία εμπειρία.

[…]

Το μόνο πράγμα για το οποίο μετανιώνω είναι το γεγονός ότι δεν σας προσφέραμε έναν ακόμα δίσκο SOAD. Απολογούμαι γι’ αυτό.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!