Search
Close this search box.
Ανταπόκριση / The Gathering, Deadbeat Escapement live @Ghetto Bar

Ανταπόκριση / The Gathering, Deadbeat Escapement live @Ghetto Bar

Οι Gathering επέστρεψαν στις συναυλίες μέσω της χώρας μας.
The Gathering live in Patras
The Gathering live in Patras

Είναι ιδιαίτερα σπάνιες οι φορές που μια πόλη σαν την Πάτρα μπορεί να απολαύσει καλλιτέχνες του βεληνεκούς των The Gathering.

Έτσι, αν και οφείλω να ομολογήσω πως η σχέση μου με το συγκρότημα δεν ήταν ποτέ βαθύτερη από το να μου αρέσουν (αρκετά) κάποια από τα πιο γνωστά κομμάτια τους, όταν ανακοινώθηκε η συναυλία τους, έσπευσα να αγοράσω εισιτήριο, θέλοντας να τους μάθω περισσότερο αλλά και να στηρίξω παράλληλα την σπουδαία προσπάθεια που έκαναν οι διοργανωτές, φέρνοντας τους Ολλανδούς στην πόλη μας.

Περνώντας το κατώφλι του Ghetto Bar το βράδυ της Κυριακής, με έπνιξε η απογοήτευση. Η προσέλευση του κόσμου ήταν επιεικώς μέτρια και αν και μέχρι το τέλος της βραδιάς η κατάσταση κάπως βελτιώθηκε, συνεχίζει να καθιστά τις απόπειρες διοργανωτών να φέρουν τέτοια συγκροτήματα σε πόλεις εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κινήσεις μεγάλου ρίσκου.

Παρά τη μέτρια αριθμητικά παρουσία του κόσμου, όσοι βρέθηκαν εκεί φαινόταν πως ανυπομονούσαν να δουν τους Gathering κάτι που αποδείχτηκε ευτυχώς στη συνέχεια της βραδιάς.

Το συγκρότημα που άνοιξε τη συναυλία, ήταν οι Πατρινοί Deadbeat Escapement, μια μπάντα με τη δική της ξεχωριστή πολυετή πορεία στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας που αξίζει κανείς να αφιερώσει χρόνο και να τους μελετήσει αν δεν το έχει κάνει ήδη. Έχοντας, όπως και οι ίδιοι παραδέχτηκαν από τη σκηνή του Ghetto, επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη μουσική των The Gathering ήταν το ιδανικό σχήμα για να βάλουν το κοινό απόλυτα στο κλίμα της βραδιάς.

Όπως ήταν αναμενόμενο το κατάφεραν, ενώ δεν ήταν ήταν λίγες οι φορές που έπιασα τον εαυτό μου να χάνεται στη μουσική τους, σαν να ήταν η πρώτη φορά που τους ακούω ζωντανά. Τα αιθέρια φωνητικά και οι ατμοσφαιρικότητα της, art rock όπως την αυτοπροσδιορίζουν, μουσικής τους, προετοίμασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για αυτό που θα ακολουθούσε.

Deadbeat Escapement

Λίγο μετά τις 10, πήραν τα ηνία της βραδιάς οι Gathering. Αν και όπως αναφέρθηκε παραπάνω η προσέλευση του κοινού δεν ήταν η αναμενόμενη, όσοι βρέθηκαν τελικά στο χώρο, φρόντισαν να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα και να κάνουν τους Ολλανδούς να αφήσουν πίσω το μικρό δισταγμό που είχαν στα βλέμματά τους ανεβαίνοντας στη σκηνή. Το συγκρότημα ξεκίνησε με το ‘Black Light District’ δίνοντας το έναυσμα για το εκρηκτικό και ταυτόχρονα χορταστικό setlist που ακολούθησε.

Silje Wergeland

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σταθώ στην Silje Wergeland. Η Νορβηγίδα τραγουδίστρια που είχε έρθει το 2009 να καλύψει το δυσαναπλήρωτο κενό της εμβληματικής Anneke van Giersbergen όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την προκάτοχό της, αλλά έχει και το δικό της ξεχωριστό τρόπο να σαγηνεύει το κοινό. Έτσι συνδυάζοντας αρμονικά την εξαιρετική της φωνή με την ιδιαίτερη σκηνική της παρουσία και τις σχεδόν παράξενες κινήσεις του κορμιού της στους ρυθμούς των υπόλοιπων Gathering, κατάφερε να μαγέψει όσους βρεθήκαμε στη συναυλία.

Αλλά και η υπόλοιπη μπάντα τα έδωσε όλα πάνω στη σκηνή και μας έκανε να αισθανθούμε πως το να παίζουν παρέα αλλά και ζωντανά, είναι κάτι που τους έχει λείψει τρομερά. Ας μην ξεχνάμε πως ουσιαστικά, οι Ολλανδοί παρέμεναν ανενεργοί συναυλιακά από το 2014, με δύο συναυλίες το καλοκαίρι να είναι οι μόνος που έχουν δώσει από τότε, πριν κατηφορίσουν αρχικά στη Σόφια και στη συνέχεια στη χώρα μας.

Όσον αφορά τη μουσική, οι Gathering επέλεξαν ένα setlist βασισμένο στις πιο σκοτεινές, ατμοσφαιρικές και μελαγχολικές πτυχές τους, συνδυάζοντας με αρμονικό τρόπο κομμάτια από σχεδόν κάθε καλλιτεχνική φάση της καριέρας τους, σε ένα περιεκτικό μουσικό ταξίδι που δυστυχώς κάποια στιγμή έπρεπε να τελειώσει, με την ώρα να πλησιάζει δώδεκα και τη βραδιά να κλείνει αρχικά με το επικό ‘Heroes for Ghosts’ και το encore να συμπεριλαμβάνει τα πολυαγαπημένα ‘Nighttime Birds’ και ‘I Can See Four Miles’.

Το φινάλε της συναυλίας, βρήκε το συγκρότημα να υποκλίνεται στο κοινό, απαντώντας στα δυνατά και ασταμάτητα χειροκροτήματά του και τη Silje να υπόσχεται πως θα επιστρέψουν.

The Gathering live in Patras
The Gathering live in Patras

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ να μην αποθαρρυνθούν οι διοργανωτές από την κατώτερη των περιστάσεων προσέλευση του κόσμου και να δούμε κι άλλα μεγέθη σαν τους Gathering στην Ελληνική επαρχία και το κοινό επιτέλους να καταλάβει πως τέτοιες κινήσεις οφείλει να τις στηρίζει.

Η setlist της βραδιάς:

  1. Black Light District
  2. Paralyzed
  3. Meltdown
  4. Even the Spirits Are Afraid
  5. Probably Built in the Fifties
  6. Marooned
  7. Paper Waves
  8. Saturnine
  9. Leaves
  10. Heroes for Ghosts
  11. Nighttime Birds
  12. I Can See Four Miles

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Κούτση Μαρούδα και το Γιώργο Σταματόπουλο για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Σχετικά Άρθρα: