Search
Close this search box.
The Prodigy – No Tourists

The Prodigy – No Tourists

Σε γενικές γραμμές το 'No Tourists' είναι η απόδειξη ότι δεν έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.
The Prodigy - No Tourists / Εξώφυλλο
The Prodigy - No Tourists / Εξώφυλλο

Το ιστορικό rave group από το Essex επέστρεψε δυναμικά μετά το ‘The Day Is My Enemy’ του 2015 (διαβάστε την κριτική μας για τον δίσκο, εδώ), με το ‘No Tourists’ το οποίο περιλαμβάνει 10 νέα κομμάτια.

Το εκκεντρικό συγκρότημα που μετράει 26 χρόνια μουσικής σταδιοδρομίας συνεχίζει να γεμίζει ακόμα τα στάδια σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να συγκινεί από τον μέσο ακροατή της electronica μέχρι και πιο τον πιο σκληρό metalhead, διατηρώντας τον βίαιο ήχο του ο οποίος είναι άμεσα συνυφασμένος με μία ολόκληρη γενιά.

Για τον πρόλογο, ένα είναι σίγουρο. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και οι αλησμόνητες στιγμές που μας χάρισαν δίσκοι όπως το ‘The Prodigy Expirience’ και ‘The Fat of the Land’ έφυγαν ανεπιστρεπτί. Από το 1990 όπου και ξεκίνησαν, οι Prodigy συνεχίζουν να δημιουργούν νέα μουσική, διατηρώντας το εκρηκτικό στυλ το οποίο τους καθιέρωσε και αλήθεια, πόσα συγκροτήματα ξέρετε που μπορούν να το κάνουν αυτό, όντας μια κατηγορία από μόνα τους;

Τα χρόνια που ακολούθησαν, κυρίως μετά την χρυσή εποχή των προαναφερθέντων δίσκων, υπήρχε μία σχετικά σταθερή πορεία με μέτριες και καλές στιγμές για το group, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για πειραματισμούς. Το νέο LP ίσως από άποψη επιτυχημένων tracks να πλησιάζει περισσότερο το ‘Invaders Must Die’ παρά το ‘The Day Is My Enemy’, που ήταν έτσι κι αλλιώς ένα πολύ μέτριο άλμπουμ.

Σχολιάζοντας τον τίτλο του ‘No Tourists’, ο Liam είπε τα εξής:

Σε αυτές τις εποχές που ζούμε οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο χαλαροί και έχουν ξεχάσει πως να εξερευνούν. Πολλοί αφήνουν τους εαυτούς τους να τροφοδοτούνται με το οτιδήποτε.

Το ‘No Tourists’ σας προτρέπει να βρείτε έναν άλλο, πιο εναλλακτικό τρόπο όπου ο κίνδυνος και ο ενθουσιασμός, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ζωντανοί.

Ο νέος δίσκος των Prodigy κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου από τη δισκογραφική BMG και τη θυγατρική της Take Me To The Hospital, φυσικά σε παραγωγή του Liam Howlett. Ξεκινάει εκρηκτικά με το ‘Need Some1’ που ήταν και το πρώτο single που ακούσαμε.

Πιο αργό breakbeat, γυναικεία φωνητικά και σπασίματα για επικό mosh pit. Το video έγινε σε σκηνοθεσία του Paco Raterta με πρωταγωνιστές τους Miguel και Chiko Hernandez, ένα psycho-tropical drum ντουέτο, γνωστό ως The Hernandez Brothers.

The Prodigy - Need Some1 (Official Video)

Ακολουθεί το συμπαθητικό single ‘Light Up the Sky’ το οποίο συνοδεύεται κι από ένα lyric video. Ένα απ’ τα πιο δυναμικά και απειλητικά tracks του δίσκου, το ‘We Live Forever’ γράφτηκε από τον Liam και τους συνεργάτες του. Breakbeat, ωμή ενέργεια και με φωνητικά που θυμίζουν τα early 90’s, δε θα μπορούσε να γίνει καλύτερο.

The Prodigy - We Live Forever (Official Audio)

Το ‘No Tourists’ έχει πιο αργό beat αλλά διατηρεί τον old school ήχο. Η εμμονή του Liam με τη φωτιά είναι γνωστή και μετά το ομότιτλο track του δίσκου, ακούμε το προβλέψιμο ‘Fight Fire with Fire’ σε συνεργασία με το αμερικάνικο hip hop group, Ho99o9 (Horror).

Το άλμπουμ μέχρι τώρα ενδεχομένως να ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος από το σκληροπυρηνικό fanclub του group, αλλά εγώ ας πούμε περίμενα ένα κομμάτι σαν το ‘Timebom Zone’. Τα κλασικά outer-space γυναικεία φωνητικά και το drum break το σωστό! Η σκηνοθεσία του video έγινε από τον Paco Raterta και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο.

The Prodigy - Timebomb Zone (Official Video)

Το  ‘Champions of London’ βαδίζει σε πιο hardcore drum ‘n’ bass μονοπάτια και ακολουθεί το trap influenced και λίγο προβλέψιμο ‘Boom Boom Tap’ και τo ‘Resonate’, το οποίο κινείται στα ίδια πλαίσια.

Στο ‘Give Me a Signal’ συνεργάστηκαν με τον Barns Courtney, αλλά με μέτρια αποτελέσματα αφού φαίνεται σαν να έψαχναν έναν τρόπο να κλείσουν τον δίσκο και δυστυχώς έπεσαν στη λούπα τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα το μοναδικό μουσικό αποτύπωμα των Prodigy παραμένει ανεξίτηλο. Σε γενικές γραμμές το ‘No Tourists’ είναι άλλη μία τρανή απόδειξη ότι δεν έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. Αυτό δεν είναι πάντα θετικό, αφού παρότι οι πωλήσεις των δίσκων βρίσκονται αρκετά ψηλά, είναι αμφίβολο το κατά πόσο υπάρχει ή όχι, εξέλιξη στη μουσική τους.

Εκείνη την περίοδο έκαναν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική, εισάγοντας ένα ολοκαίνουριο είδος που συνδύαζε μελωδικά synths και βαριά beats και με τον Liam στο τιμόνι, παρέσυραν τεράστιες ομάδες ανθρώπων σε ένα ξέφρενο πάρτυ χωρίς σταματημό. Το πάρτυ συνεχίζεται με καλές και κακές στιγμές και το ‘No Tourists’ στο σύνολό του σίγουρα δεν αποτελεί μία κακή στιγμή.

Ακούστε το μέσω Spotify, παρακάτω:

The Prodigy – ‘No Tourists’ / Tracklist:

1. Need Some1
2. Light Up the Sky
3. We Live Forever
4. No Tourists
5. Fight Fire with Fire (Ft. Ho99o9)
6. Timebomb Zone
7. Champions of London
8. Boom Boom Tap
9. Resonate
10. Give Me A Signal (Ft. Barns Courtney)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!